کلم بنفش
بعضی خوراکیها دردسر ساز هستند؛ یعنی این که خوردن آنها تبعات ناخوشایندی را به دنبال دارد! خانواده کلمها جز همین گروه از خوراکیها هستند؛ چون خوردن آنها باعث نفخ و دل درد و… می شود اما به خاطر خواصشان باید آنها را خورد؛ به ویژه اگر در کلان شهری چون تهران زندگی کنیم که وضعیت هوا در معرض «هشدار» قرار گرفته است.
«قرمز» یعنی سلامتی
در دنیای میوهها و سبزیها، رنگ قرمز یعنی سلامت. به این دلیل که نشاندهندهی وجود آنتیاکسیدانهای مهم در خوراکی مورد نظر است. می دانیم که آنتیاکسیدانها از بین برنده رادیکالهای آزاد، عامل اصلی ابتلا به انواع سرطانها هستند.
بنابراین خوردن خوراکیهای قرمز، مانع از ابتلا به سرطان می شود. یکی از این آنتیاکسیدانهای مهم «لیکوپن» است.
این آنتی اکسیدان در خوراکیهای قرمز مانند کلم قرمز، گوجه فرنگی، فلفل دلمهای قرمز، توت فرنگی، هندوانه و دیگر قرمزها موج می زند!
منبع ویتامین C
کلم، سرشار از ویتامین C است. این ویتامین هم نوع دیگری از آنتیاکسیدانها است. به همین دلیل مصرف کلم می تواند نیاز بدن به این ویتامین مهم را تأمین کند.
نکته مهمتر این که در بین خانواده کلمها، کلم قرمز بیش از همه انواع کلمها، ویتامین C دارد. میزان این ویتامین در کلم قرمز دو برابر کلم سبز است.
ویتامین A
این کلم سرشار ازویتامین A است. این ویتامین فواید زیادی دارد؛ علاوه بر این که یک آنتیاکسیدان قوی محسوب می شود و خطر ابتلا به سرطان را کاهش می دهد، قدرت بینایی را بهبود می بخشد، مصرف آن برای حفظ سلامت چشم و پوست بسیار مهم است.
در بین خانواده کلمها، کلم قرمز بیش از همه انواع کلمها، ویتامین C دارد. میزان این ویتامین در کلم قرمز دو برابر کلم سبز است.
ویتامین A سیستم ایمنی بدن را تقویت می کند؛ رشد استخوانها را افزایش می دهد، بیماریهای مربوط به چشم را برطرف می کند و به بدن کمک می کند با عفونتها مقابله کند. مصرف یک وعده کلم قرمز، سه چهارم نیاز روزانه بدن به این ویتامین را برآورده می کند.
همچنین مصرف روزانه یک چهارم پیمانه آب این گیاه در برطرف کردن سردرد، آسم، برونشیت و مشکلات گوارشی موثر است.
ویتامین K
ویتامین K در این گیاه علاوه برلخته کردن خون، درد و خون ریزی بیش از حد در دوران ماهانه را کاهش می دهد و با پوکی استخوان مبارزه می کند.
اسید لاکتیک
اسید لاکتیک (Lactic acid) آن، روده را ضدعفونی می کند.
فیتونوترینت ها
فیتونوترینت ها (phytonutrient) منظور ترکیبات ویژه و طبیعی موجود در برخی خوراکیها مانند انواع میوه و سبزی است. این ترکیبات شیمیایی طبیعی، ناشی از فتوسنتز در گیاهان تولید می شود. مصرف مواد غذایی حاوی این ترکیبات، مانع از ابتلا به سرطان بوده و از بین برندهی آلایندههای محیطی وارد شده به بدن در شرایط آلودگی هوا است.
فیبر
یکی از دلایل مهم ایجاد نفخ بعد از خوردن کلم، وجود همین فیبر است اما مصرف آن با وجود دردسرهایی که دارد؛ باعث بهبود عملکرد دستگاه گوارش می شود.
این گیاه کم کالری سرشار از فیبر و برای افرادی که نگران وزن خود می باشند بسیار مفید است. از طرفی مصرف آن می تواند تا مدت زیادی باعث ایجاد احساس سیری شود به همین دلیل مانع از پرخوری خواهد شد. برای آن که راحتتر بتوانید برگهای سفت کلم را نوش جان کنید، یک یا دو ساعت قبل از خوردن سالاد کلم، کلم را ریز کرده و روی آن دو قاشق روغن زیتون و کمی نمک بریزید. در ظرف را بسته و آن را داخل یخچال بگذارید. به این ترتیب الیاف سفت برگهای کلم، کمی نرم می شود.
شربت مفید و عالی برای سینه
لئونس کارلیه می نویسد: اگر برگهای کلم قرمز را بگیرند و با دو برابر آن شکر بپزند شربت مفید و عالی برای سینه خواهد شد. اگر این شربت را با دو برابر آب توت قرمز مخلوط و صاف کنند در رژیمهای لاغری موثر است. به همین جهت است که بعضی از پزشکان رژیم غذایی در مورد لاغری، مصرف کلم قرمز را که معمولاً مردم مصرف نمی کنند تجویز می کنند.
کلم قرمز دارای خواص بی شماری است و در مورد میگرن و دردهای رماتیسمی، سیاتیک، دل درد، برونشیت شدید و انسداد رگها و عضلات بدن استعمال می شود.
* آب آن، زخم معده را درمان می کند. غنی از آهن و سولفور است. آب این گیاه عفونتهای قارچی را درمان می کند.
* کلسترول سرم خون را کاهش می دهد.
* یک ماده مغذی ضد پیری است. البته کلم قرمز منبع مناسبی از پتاسیم نیز هست بنابراین کسانی که فشار خون بالایی دارند، بهتر است که آن را در رژیم روزانه خود قرار دهند.
* فلاوونوئید موجود در این گیاه خاصیت ضدالتهابی دارد و برای درمان بیماریهای متعدد مفید است.
مصرف کلم قرمز برای داشتن پوستی سالم
این گیاه به دلیل دارا بودن ترکیبات آنتی اکسیدان در سلامت پوست بسیار موثر است. همان طور که اشاره شد، کلم قرمز منبع غنی از ویتامین C و ویتامین k است و رنگ قرمز آن موجب می شود تا نسبت به کلم سبز اثرات درمانی بیشتری داشته باشند.
برای آن که راحتتر بتوانید برگهای سفت کلم را نوش جان کنید، یک یا دو ساعت قبل از خوردن سالاد کلم، کلم را ریز کرده و روی آن دو قاشق روغن زیتون و کمی نمک بریزید. در ظرف را بسته و آن را داخل یخچال بگذارید. به این ترتیب الیاف سفت برگهای کلم، کمی نرم می شود مطالعات انجام شده در مورد خواص این گیاه نشان می دهد که «آنتوسیانین» موجود در آن می تواند خطر ابتلا به بیماریهای قلبی عروقی، دیابت و انواع خاصی از سرطان را کاهش دهد همچنین برای سلامت مغز مفید است.
همچنین مصرف این گیاه به دلیل ترکیب آنتیاکسیدانهای موجود در آن به شفافیت و لطافت پوست کمک شایانی خواهد کرد.
توجه
* از خریدن کلم نصف شده حتی در صورت بسته بندی خوب پرهیز کنید زیرا به محض برش خوردن ویتامین C خود را از دست می دهد.
* کلم را فقط هنگام مصرف بشویید.
* برای نگه داشتن کلم قرمز آن را داخل کیسه پلاستیکی نگه دارید و داخل یخچال قرار دهید که این کار می تواند این گیاه را مدت دو هفته تازه نگه دارد.