ازگیل
طبق تحقیق برترین های جهان ازگیل میوه مؤثر در تقویت خون بدن ،ازگیل، میوه درختی است که در اواخر پاییز و اوایل زمستان می رسد.
گل های درخت ازگیل، سفید و میوه آن شبیه زالزالک است، با این تفاوت که میوه ازگیل درشت تر و قهوه ای رنگ و طعمش شیرین و کمی گس است.
هسته ازگیل را می کارند و درخت ازگیل را به درخت گلابی نیز پیوند می زنند.
قسمت های مورد استفاده درخت عبارتند از: ازگیل، برگ و میوه آن است.
خواص ازگیل :
1- ازگیل سرشار از ویتامین های «ب» و «ث» و قند، تانن و سلولز و اسید سیتریک است.
2- ازگیل دارای مقدار زیادی هیدرات کربن است که مولی انرژی است .
3- ازگیل دارای ماده ای به نام تانن است که بهترین دارو برای درمان عفونت های روده بزرگ است.
4- ازگیل در تقویت خون بدن مؤثراست.
5- ویتامین «ب» ازگیل، اعصاب را تقویت می کند و از نظر تغذیه اهمیت دارد.
6- ازگیل را به صورت خام به عنوان میوه لذیذ، مطبوع و تقویت کننده مصرف می کنند و از آن شربت و کنسرو ازگیل تهیه می کنند.
7- مصرف ازگیل خام یا کنسرو ازگیل در معالجه اسهال ساده اثر قطعی دارد.
8- خورن ازگیل خام و خصوصاً نارس آن که تانن بیشتری دارد در معالجه خونریزی های داخلی مانند:بواسیر، خونریزی رحمی و غیره اثر شفا بخش دارد.
9- ازگیل در معلجه ورم روده به کار می رود، به این منظور باید 230 گرم ازگیل رسیده را پس از جدا کردن پوست و دانه، در کمی شیر حل نموده و مصرف نمود.
10- در معالجه زخم دهان و تورم مخاط گلو مؤثر است.
11- ازگیل قبض کننده روده ها است.
12- ازگیل کار روده ها را تنظیم می کند.
13- ازگیل ادرار آوراست.
14- ازگیل دارای اسید مالیک، تانن، اسید سیتریک و اسید تاتاریک است و از نظر غذایی شبیه «به»است.
15- ازگیل به علت داشتن املاح سیتریک، رمالیکو تاتاریک، ترشی خون را از بین می برد.
16- ازگیل مواد معدی را مرتب می کند و برای اسهال بسیار مفید است.
17- میوه تازه و رسیده ازگیل یا کنسرو آن برای درمان اختلاق قاعدگی خانم ها کاملاً مفید است.
18- جوشانیده نیم گرم برگ ازگیل، سالک را درمان می کند.
19- جوشانده برگ ازگیل به صورت بالا،پوست های ظریف را تقویت میکند و برفک را معالجه می نماید.
20- غرغره کردن با جوشانده برگ ازگیل، آبسه دهان و گلو را درمان می کند. اگر هر روز سه بار با جوشانده برگ ازگیل غرغره شود، آنژین را معالجه می نماید